The Dark Pact

Dobro dosli !!!
 
PrijemČesto Postavljana PitanjaTražiRegistruj seLista članovaKorisničke grupePristupi

Delite | 
 

 Divlje Jagode

Ići dole 
AutorPoruka
dimebag
Expert
Expert
avatar

Broj poruka : 384
Godina : 24
Lokacija : Ispred monitora
Datum upisa : 10.02.2008

PočaljiNaslov: Divlje Jagode   Uto Feb 12, 2008 10:18 pm

Biografija

Sead Lipovača "Zele" virtuoz na gitari, idejni je tvorac i utemeljitelj legendarnih "Divljih jagoda": tamo gdje je i počeo, u Zagrebu, u istome gradu danas nastavlja novu odiseju "Divljih jagoda"!

Sjećam se naših zajedničkih studentskih dana, dugokosog otkačenjaka punog srebrnog nakita koji je tijekom predavanja nervozno lupkao po klupi. Zele je tada bio izvan vremena i prostora i, za razliku od drugih, furao je totalno drugačiji film. Krajem godine 1977. u Zagrebu su rođene "Divlje jagode". Prva postava Adonis, Tony, Muc, Nihad & Zele objavili su prvi album potkraj 1978. s pjesmama kao što su "Jedina moja" i "Krivo je more", nažalost nije naišao na razumijevanje tadašnjeg "Jugotona".

Nezadovoljan promidžbom albuma Zele seli u Sarajevo i potpisuje za tadašnji "Diskoton". Perfekcionist u svojem glazbenom izričaju Zele i nova postava "Divljih jagoda" završava snimanje drugog albuma "Stakleni hotel". Album izbacuje sjajne hitove "Autostop" i "Kako si topla i mila" te postiže velik komercijalni uspjeh. Prava prekretnica u njihovoj karijeri dolazi s trećim kultnim albumom "Motori". Savršenstvo sviranja i svjetske produkcije podigli su "Divlje jagode" na tron najboljeg sastava na tadašnjim prostorima. Pjesma "Motori" svojim pristupom i odnosom ostala je do današnjih dana kultna pjesma, koja je postala abeceda sviranja gitare za mnoge gitarističke naraštaje.

Album i pjesma "Motori", koji je snimljen u Njemačkoj u "Music Park Studiju" pod producentskom palicom sjajnog producenta Tea Werdina, danas se ubrajaju u klasike rocka.

Zele nastavlja suradnju s Teom Werdinom. Nastaju još dva albuma "Vatra" i "Čarobnjaci". Svjetskom produkcijom i kvalitetom, velikim nakladama i prodajom trilogije "Divlje jagode" postižu nezapamčen komercijalni uspjeh. U to doba pune sve koncertne prostore briljantnom svirkom i produkcijom. Ono što mi je Zele cijelo vrijeme pričao, a ja nisam vjerovao, ipak se obistinilo godine 1986. ponudom londonske diskrografske kompanije "Logo Records". Ostvario se dugogodišnji san "Divljih jagoda" i Zeleta Lipovače.

Nakon sjajna i rasprodana koncerta u današnjem "OTV Domu", u tihoj atmosferi jednog kafića u zagrebačkome predgrađu u nazočnosti direktora Goefa Hunningtona, vlasnika diskografske kompanije "Logo Records" Zele Lipovača i "Divlje Jagode" potpisuju ekskluzivni ugovor.
Divlje jagode
Uvećaj
Divlje jagode

Geoff Hunnington otkrio je i lansirao u svijet showbusinessa sastav "Eurythmics[1]", a i dan danas brine se za Vangelisovu karijeru. Bio je to prvi veliki diskografski ugovor na bivšim prostorima. Nitko nikada nije postigao takav uspjeh kao "Divlje jagode". Postali su britanski band "Wild Strawberries". Veliki san postao je stvarnost. Engleska, London, pubovi, klubovi i koncerti postali su sastavu "Wild Strawberries" svakodnevica. Počela je i prva velika engleska turneja, a završni koncert održan je u kultnom i legendarnom londonskom klubu "Marquee". Peti pridruženi član na turneji bio je klavijaturist Don Airey koji je svirao u sastavima "Rainbow[2]", "Whitesnake[3]", "Colosseum II[4]" i "Cozy Powell Band[5]". Iste 1986. godine "Wild Strawberries" objavili su engleski album koji je snimljen u poznatome londonskom studiju "Matrix". Cijeli album producirao je Keith Woolvin. Klavijaturist Don Airey, koji je do tada tri puta proglašavan najboljim klavijaturistom, bio je peti pridruženi clan na albumu "Wild Strawberries". Zgodno je spomenuti da je producent Keith Woolvin u to doba producirao albume Rogera Watersa i skupine "Thin Lizzy[6]". Tour manager bio je Rayner Jason, posljednjih devet godina manager Nicka Cavea. Vječiti perfekcionist i buntovnik Zele Lipovača skončao je britansku avanturu. Iza njega je ostao jedan engleski album koji se prodavao u Velikoj Britaniji, Finskoj, Italiji, Njemačkoj i u Nizozemskoj. Bio je vjeran svojim stajalištima i rijetki su oni koji su ga mogli pratiti u njegovim stremljenjima i idejama. Producent Peter Hinton, producent grupe "Saxon" prihvatio se produkcije novog albuma "Divljih jagoda". Obradom Mozartova "Turskog marša" na albumu "Konji", Zele je pokazao svu svoju virtuoznost i briljantnost sviranja gitare. Njegov prijatelj iz djetinjstva Mladen Vojičić "Tifa" ispunio je svoj dugogodišnji san postavši pjevačem "Divljih jagoda". Nakon albuma "Konji" Zele Lipovača sve svoje projekte sam producira. Tijekom devedesetih boravi u Velikoj Britaniji i Njemačkoj gdje su objavljena dva albuma "Labude kad rata ne bude" i "Sto vjekova". "Divlje jagode" sviraju u engleskim i njemačkim klubovima. Nakon dugogodišnjeg izbivanja Zele se vrača u Zagreb gdje radi na velikom povratku "Divljih jagoda". Istodobno radeći na tom projektu treba spomenuti njegov autorski rad na projektima koji imaju iznimnu vrijednost u svjetskoj glazbenoj domeni. Između ostalog Zele je radio na projektima sakralne glazbe, dva albuma kršćanske glazbe sa sastavom "Glasnici nade". Takoder je snimio kao producent, aranžer i autor glazbe ediciju duhovne glazbe Islama, "Tri Hafiza" (3 CD-a "Ilahija" i "Kasida"). Edicija je objavljena u devet zemalja. Ovih dana je završio još jedan projekt duhovne glazbe "Hori Hori Vasiona" zagrebačkoga zbora "Arabeske". Zele je godine 1997. bio kompletan autor albuma "Dan bez tebe", najprodavanijeg samostalnog albuma pjevača Mladena Vojičića - Tife, prodanog u 100 000 primjeraka. Zele bi se mogao pohvaliti i s prvim dance hitom "Apsolutno tvoj" grupe "Mirzino jato". Singl je prodan u rekordnih 400 000 primjeraka. Prošle godine napravio je i album mladog sarajevskog pop pjevača Deena. Napisao je i glazbu za nekoliko TV-serija. Do danas Zele Lipovača prodao je oko 4 000 000 nosača zvuka. Osim navedenih projekata Zele je još puno toga snimio, producirao, aranžirao, ali za to bi nam trebalo još vrlo mnogo stranica.

Jedan je od rijetkih koji od samog početka prati tehnologiju i trendove.

Vlasnik je skupocjenih i raritetnih gitara. Jedna takva u njegovoj kolekciji je i "Gibson Les Paul[7]" iz godine 1959. kojoj je cijena oko 70 000 dolara. Ima ih samo 10 u Europi. Tu je i "Fender Stratocaster[8]" iz godine 1968. Kolekciju čine i akustične gitare "Takamine", iz 1969. i iznimno vrijedna flamenco gitara "Hermano". Uz seriju gitara, Zele se koristi pojačalom "Mesa Boogie" uz zvučne kutije "Marshall[9]", zatim Harmonizerom "Eventide 3000" i pedalama "Whamy" i "Cry Baby". Posljednjih nekoliko godina Zele Lipovača živi i radi u Zagrebu baš kao nekada, kada je okupio prvu postavu "Divljih jagoda". Tijekom 2002. godine reaktivirao je nove "Divlje jagode".

Imao sam prilike među prvima preslušati novi album "Od neba do neba" i sa sigurnošću mogu potvrditi da je Zele izabrao prave glazbenike kao što su Pero Galić, bivši pjevač "Opće opasnosti" koji je cijelo vrijeme lutao i nikada se nije mogao dokazati kao rock pjevač, konačno je pronašao svoje mjesto pod suncem, isto kao i bubnjar Thomas Balaž i basist Dejan Orešković. Iako sam očekivao da će come back "Jagoda" krenuti rockerski, Zele se ipak odlučio za sjajnu baladu "Marija" s novog albuma "Od neba do neba". To je ujedno i njihov prvi singl i video spot.


Članovi grupe


Vokali

* Pero Galić – vokal (2002-2005)
* Ante Janković "Toni" – vokal (1976-1981),(2005-....)
* Alen Islamović – vokal, bas-gitara (1981-1986)
* Zlatan Ćehić "Ćeha" – bas-gitara, vokal (1984-1996)
* Mladen Vojičić "Tifa" – vokal (1988-1988)
* Žanil Tataj "Žak" – vokal (1990-1992, 1994-1997)
* Zlatan Stipcić – vokal (1989-1990)
* Emir Cerić "Cera" – vokal (1996-1997)



Gitaristi

* Sead Lipovača "Zele" – gitare (1976-....)
* Dejan Orešković "Klo"– bas-gitara (2002-2004)
* Nihad Jusufhodžić – bas-gitara (1976-1979)
* Sanin Karić – bas-gitara (1996-1998),(2005-2005)
* Zlatan Čehić - bas-gitara (1984-1994), (2006-...)



Klavijature

* Mustafa Ismailovski "Muc" – klavijature (1978-1980)
* Vlado Podany – klavijature (1988-1988)
* Don Airey – klavijature (1987-1987)
* Toni Lasan – klavijature (1997-1997)


Bubnjevi

* Thomas Balaž – bubnjevi (2002-....)
* Adonis Dokuzović – bubnjevi (1976-1980)
* Nasko Budimlić – bubnjevi (1981-1986, 1989-1999)
* Edin Šehović "Šeha" – bubnjevi (1988-1988)
* Dragan Jankelić – bubnjevi (1988-1989)


Diskografija

* 1979 "Divlje Jagode"
* 1981 "Stakleni hotel"
* 1983 "Motori"
* 1984 "Čarobnjaci"
* 1985 "Vatra"
* 1987 "Wild Strawberries"
* 1988 "Konji"
* 1993 "Zele - Magic Love"
* 1994 "Labude kad rata ne bude"
* 1997 "Sto vjekova"
* 2003 "Od neba do neba"
* 2004 "The Very Best Of"
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Master
Admin
Admin
avatar

Broj poruka : 363
Godina : 25
Lokacija : Ispred monitora xD
Datum upisa : 05.02.2008

PočaljiNaslov: Re: Divlje Jagode   Uto Feb 12, 2008 11:51 pm

Ne volim divlje jagode jer su sve pjesme ukradene i prepjevane. Nisu nimalo originalni...
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://dark-pact.heavenforum.com
Fallen Angel
Domaćin
Domaćin
avatar

Broj poruka : 511
Godina : 26
Lokacija : K. Dubica
Datum upisa : 11.02.2008

PočaljiNaslov: Re: Divlje Jagode   Čet Feb 14, 2008 1:54 am

Ja volim samo 2 njihove pjesme: ''Ljubi me i ostani'' i ''Oluja''.

_________________
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
nightmare
Domaćin
Domaćin
avatar

Broj poruka : 422
Godina : 26
Lokacija : Tamo daleko,daleko od mora...
Datum upisa : 11.02.2008

PočaljiNaslov: Re: Divlje Jagode   Pet Feb 15, 2008 2:25 am

Ja volim Zeleta...Covjek mi je bas legendaran...Ranije sam ih slusala a sada ne,brzo dosade,ali je Zele stvarno virtuozan sto se tice gitare...
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
overpowered
Član
Član
avatar

Broj poruka : 128
Godina : 25
Lokacija : zaljepljena za monitor....:)
Datum upisa : 09.02.2008

PočaljiNaslov: Re: Divlje Jagode   Ned Feb 17, 2008 11:41 pm

Obozhavam ih...
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
MoonDust
Član
Član
avatar

Broj poruka : 175
Godina : 27
Lokacija : izgubljen...
Datum upisa : 09.02.2008

PočaljiNaslov: Re: Divlje Jagode   Pon Feb 18, 2008 12:05 am

ahaha Let na Drugi svijet i Sto Vijekova su mi nekako xtra pjesme Very Happy Very Happy
kazu da novije stvari idu u heavy metal Razz
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
dimebag
Expert
Expert
avatar

Broj poruka : 384
Godina : 24
Lokacija : Ispred monitora
Datum upisa : 10.02.2008

PočaljiNaslov: Re: Divlje Jagode   Pet Feb 22, 2008 3:07 pm

Master ::
Ne volim divlje jagode jer su sve pjesme ukradene i prepjevane. Nisu nimalo originalni...



BUAHAHAHAHA
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
dimebag
Expert
Expert
avatar

Broj poruka : 384
Godina : 24
Lokacija : Ispred monitora
Datum upisa : 10.02.2008

PočaljiNaslov: Re: Divlje Jagode   Pet Feb 22, 2008 3:08 pm

Bio sam na Jagodama i bilo je prejako dao mi Zele Lipovaca trzalicu...
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
nightmare
Domaćin
Domaćin
avatar

Broj poruka : 422
Godina : 26
Lokacija : Tamo daleko,daleko od mora...
Datum upisa : 11.02.2008

PočaljiNaslov: Re: Divlje Jagode   Pon Mar 03, 2008 7:47 pm

dimebag ::
Bio sam na Jagodama i bilo je prejako dao mi Zele Lipovaca trzalicu...
Jao blago tebiiiiiiiiiiiiii............
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
MoonDust
Član
Član
avatar

Broj poruka : 175
Godina : 27
Lokacija : izgubljen...
Datum upisa : 09.02.2008

PočaljiNaslov: Re: Divlje Jagode   Pon Mar 03, 2008 8:31 pm

muahaha a ja cu ti donijeti trzalicu od Steve Morsea iz Deep Purplea Wink
dobar zele, dobar Very Happy
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika
Sponsored content




PočaljiNaslov: Re: Divlje Jagode   

Nazad na vrh Ići dole
 
Divlje Jagode
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Poklonite nesto osobi iznad

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
The Dark Pact :: Muzika :: Biografije-
Skoči na: